לאחרונה פנו אליי לקוחות שמגיעים אליי עם מגוון הסכמים – הסכמי שותפות, הסכמי השקעה ואפילו הסכמי שכ"ט עם עו"ד, ובסוף ההסכם קיים "סעיף בוררות" שמתחיל בדרך כלל כך: "כל מחלוקת שתתגלע ביחס להסכם זה, ביצועו או פרשנותו, תתברר בפני בורר אשר ימונה בהסכמה או ימונה על ידי לשכת עורכי הדין בישראל".
המשמעות של חתימה על הסכם עם תניית בוררות היא כי כל מחלוקת בין הצדדים ביחס להסכם תידון בפני בורר ולא בפני בית המשפט.
האם כדאי לחתום על הסכם המכיל סעיף בוררות? מה המשמעות שלו? להלן כמה כללים שיכולים לסייע לכם במענה על השאלות הללו.
1. פערי כוחות בין צדדים להסכם:
אם אתם חותמים על הסכם שיש בו צד "חזק" ויש בו צד "חלש" (מבחינה כלכלית או עסקית) ואתם נמנים עם הצד החלש – תשקלו שלא להסכים לסעיף בוררות. על אף שהדעה הרווחת היא כי הליך בוררות הוא הליך קצר וזול יותר מהליכים בבית משפט, הרי שבפועל, העלויות שלו עלולות להיות גבוהות יותר. כך, בעוד שבמסגרת הליכים משפטיים בבית משפט אתם משלמים לעורך דין שייצג אתכם, במסגרת הליכי בוררות אתם משלמים בנוסף גם לבורר עבור כל שעת עבודה. שעת עבודה של בורר יכולה לנוע בין 600 ש"ח לבין 1,200 ש"ח לכל צד.
2. אינטרס הסודיות:
בעוד ההליך בבית משפט הינו פומבי וניתן לקבל מידע אודות קיומו של ההליך ותוכנו, הליך בוררות בדרך כלל הוא הליך שאיננו פומבי. על כן, כאשר יש סוגיות שהאינטרס שלכם הוא לא לחשוף אותן באופן פומבי – הליך הבוררות הוא ההליך הנכון.
3. היקף הסכסוך הפוטנציאלי:
אם התקשרתם בעסקה שהיקפה נמוך, יכול להיות שהעלויות הכרוכות בניהול הליך הבוררות תהיינה יקרות יותר מסכום העסקה או מהסכום הפוטנציאלי שיהיה ניתן לתבוע (או שוות לו). על כן, עלויות אלו יכולות לגרום לכן להעדיף לוותר על זכויותיכם משיקולי יעילות. אם מדובר בסכסוך רחב היקף, הרי שבמקרה זה יש לפעול בהתאם ליתר הכללים המוצעים פה על מנת לבחון את כדאיות הבוררות.
4. היעדר אפשרות לערער:
ניתן לערער על פסק בורר רק אם בהסכם הבוררות נקבע מנגנון ערעור מוסכם. בכל מקרה אחר, ניתן לבטל את פסק הבורר רק במקרים חריגים המנויים בחוק, כאשר טעות בפסק – אינה אחת מהן.
5. חברות חוץ ו/או בעלי דין זרים:
דיני הראיות (אופן הצגת הראיות על ידכם) עשויים להיות גמישים יותר בבוררות. כך, למשל, הוראות הדין הנוגעות לתרגומים של מסמכים, עדויות שנגבות באמצעות שיחות וידאו וכו'. על כן, אם הראיות כרוכות במאמץ ו/או הוצאות מיוחדות מצידכם, הקלה בדיני הריאיות בהליך בוררות יכולה לסייע לכם.
ישנם כמובן חסרונות ויתרונות של הליך בוררות והליך בבית משפט, ושיקולים נוספים שיש לקחת בחשבון, כגון: האפשרות לבחור את הגורם שיכריע במחלוקות, תחולת הדין המהותי על הבוררות, משך זמן הליך בוררות לעומת הליך משפטי ועוד. אולם, ככלל נראה כי הליך בוררות עשוי להתאים יותר לשחקנים חוזרים וחזקים.
לסיכום, כאשר אתם מתכוונים לחתום על הסכם, שימו לב אם קיים בו סעיף שקובע כי כל המחלוקות תידונה בפני בורר, ותשקלו האם סעיף זה הוא לטובתכם או לא.
